A búvárkodás története a búvárok főbb felszereléseivel folytatódik. A technika fejlődésével egyre több és egyre használhatóbb eszközt fejlesztettek ki az egykori búvárok.

A búvárkodás története: A búvármaszk

Aki nézett már szabad szemmel a víz alatt, tudja, hogy minden homályosan látható. Ennek oka, hogy szemünk a levegőben terjedő fény érzékeléséhez szokott, így a víz alatt nem jól értelmezi a fényt. Erre már őseink is rájöttek és igyekeztek olyan szerkezeteket gyártani, amivel lehet látni a víz alatt is. Az első időben ez teljesen körbevette a fejet vagy akár az egész testet (pl. a búvárharang) így védte meg a szemet a nyomástól. (Megjegyzem az első írásos feljegyzésünk a búvárharang használatáról természetesen Jónás a cethal gyomrában.)

Régi búvárruha
Ősi búvárfelszerelés-terv

Őseink minden bizonnyal teknős páncélból, kagylókból és egyéb állati eredetű csiszolható anyagból eszkábálták első szemüvegeiket. Az első igazán említésre méltó „maszk” Jefim Nyikonov Pokrovszkojében született orosz paraszt nevéhez fűződik. A búvár maszkként egy bőrrel bevont, ablakkal ellátott hordót viselt a fején. (Egyéb felszerelései Bőrzubbony, bőrnadrág, a vállán homokkal töltött zsákok.) Azonban ez az ötlet, ötlet is maradt nem tudunk elkészült prototípusról.

Évszázadok teltek el mire a technikai fejlődés odáig jutott, hogy képesek voltak vízálló szemüvegeket gyártani. Mivel még nem voltak tapasztalatok, így egyszerűen gyártottak egy tokot, ami hermetikusan elszigetelte a szemet a víztől. Az 1920-as években már iparszerűen gyártották ezeket a maszkokat többségük kétablakos, de léteztek 3 ablakos panoráma szemüvegek is. Sajnos ezek a szemüvegek számos hibával rendelkeztek. Nem lehetett eltávolítani a belekerült vizet, nem tudtak egyenlíteni benne, ami súlyos betegségekhez vezethetett. A kétablakos maszkok rendszerint nem voltak tökéletesen síkba csiszolva, így a látás nem jobb lett, hanem sokkal rosszabb. Volt még egy óriási hátránya, nem foglalta magába az orrot és ez szintén sok problémát vetett fel. Az egyenlítés nehéz volt így és a kezdő búvárok nem tudták jól szabályozni az orrukba kerülő vizet, ami szintén nagyon kellemetlen érzést adott. Ezen problémák ellen, megalkották az orrcsipeszt. 

Kezdetleges búvárszemüveg
Orrcsipesz

A búvármaszkok fejlődése

Még napjainkig is nagyon sok helyen a gyöngyhalászok így merülnek. Az 1960-as évektől, rohamos fejlődésnek indult a maszk. Első lépésként kialakították az orr helyét, majd gyakorlatilag teljesen elhagyták a 2 vagy több ablakos kivitelt és az üveg helyét is átvette a nagy pontossággal csiszolt, nehezen karcolódó, nehezen sérülő műanyag. Hol tartunk ma? A jövő maszkja a dioptriát, a színeket és a víz nagyítását egyaránt korrigáló maszk, melynek az „üvegére” vetülnek a búvárkomputer adatai, beépített fényképezőgéppel, kamerával rendelkeznek.

Modern búvármaszk
Levegő torony

A búvárkodás története: A légzőcső

A légzőcsőről már írtam az első részben. Valószínűleg Leonardo Da Vinci volt az első aki dokumentált ilyet. Az első szabadalmi oltalom az USA-ban került bejegyzésre, egy teljességgel használhatatlan toronyszerű alkotmány, ami gyakorlatilag egy felszínig érő, még láthatóságot is biztosító csőből állt.

 

Ikerlégcsöves maszk
Légzőcső napjainkban

A gyártók minden „okosságot” feltaláltak amit csak lehetett. Volt „S” alakú légcső ami nem csak használhatatlan, de veszélyes is volt. Csináltak teleszkópos légzőcsövet amit, ha mélyebbre merültél, kihúzható volt. Külön figyelmet érdemel még az ikerlégcsöves, maszkkal egybeépített légzőcső. Mondanom sem kell, teljesen használhatatlannak bizonyult.

Sok sok éven keresztül gyártottak, hasznavehetetlen, nem rögzíthető légzőcsöveket. Itt említem meg, hogy egy időben a légzőcsövet a búvárkés mellett, sőt egy időben az ólomövbe tűzve viselték és hogy ne veszítsék el, madzaggal a nyakukba kötötték!

A légzőcsövek a mai formájukat az elmúlt 10-20 évben érték el. A többségük víz elleni védekezéssel, hullámtörővel és ürítő szeleppel is rendelkezik. Még egy fontos változás is bekövetkezett, egységesen a maszk bal oldalán a pánthoz rögzítve használják a búvárok.

A búvárkodás története: Az uszony

Elérkeztünk az ABC felszerelés legfiatalabb tagjához az uszonyhoz. Miért Ő a legfiatalabb? Roppant egyszerű. Egészen a XX. század közepéig a búvár -leutánozva a szárazföldi mozgást- gyalogolt a vízfenéken. Így azután az őskori „uszonyok” igen súlyos búvárcipők voltak. Mivel a könnyűbúvárkodás csak a1930-as években kezdett elterjedni, nem foglalkozott senki az uszonnyal.

Búvárcipők
Uszonyok

Nem is volt rá szükség hiszen csak most kezdtek el úszni a búvárok. A könnyűbúvárok hamar rájöttek, hogy nagy szükség van a láb felület növelésére, mivel ez a közlekedés záloga. (A segédeszközök nélkül úszó ember, az úszáshoz szükséges energiának a 80-85%-át a kezével fejti ki.) Nagyon gyorsan kialakult az uszony mai napig használt két típusa a pántos és a zárt uszony.

Azóta az uszonyok alapvetően nem sokat változtak formailag. Találtak jobb anyagokat, kitalálták a szelepes uszonyokat, (egyik oldalra zárt amikor hajt a búvár, visszamozgatáskor viszont a szelepeken át áramlani tud a víz, így csökken a terhelés) csináltak réselt uszonyokat, de nagy áttörés nem történt e téren. Napjainkban van újszerű érdekes kezdeményezés, az uszony formáját „lekoppintják” az állatokról szinte egy az egyben. Használatukról azonban nincs értékelhető információ. A jövő uszonyai minden bizonnyal a motoros, szintszabályzó uszonyok lesznek, ahol a lábmozgás már csak – mint az autónál a kéz -a kormányzás szerepét fogja betölteni.

Forrás: Kollár K. Attila- A búvárfelszerelések története

Újszerű uszony

Tandemugrás a Hungary Skydive csapatával - Ejtőernyőzz velünk!

Tandemugrást tervezel? A legjobb helyen jársz! Foglald le tademugrásod időpontját, akűr a következő hétvégére, éld át a szabadesés szabadságát, csodáld meg a világot egy olyan nézőpontból, amit talán még sosem láttál! Ha a tandemugrás árak érdekelnek, itt megtalálod.

Életre szóló élményben lesz részed, amit akár a barátaidnak is megmutathatsz majd, egy sör, vagy egy dupla adag franciakrémes mellett!

Hívj bennünket most a +36 20 349 7999 számon!

Tandemugrás és a drónok

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy jön össze a tandemugrás és a drónok. Nos, a válasz egyszerű hiszen a tandemugrás és a drónozás is tekinthető hobbinak, de vannak akik magasabb szinten művelik ezeket tevékenységeket, sőt a drónozás már versenysporttá nőtte ki magát....