Tájékoztatás

Tisztelt ejtőernyősök!

Lezárult a kaposújlaki ejtőernyős baleset műszaki vizsgálata, így amiről lehetőségem van, tájékoztatlak titeket.

A balesetet egy ragasztószalag okozta, amelyet a felszakadó hevederre, elméletileg a softlink védelmére ragasztottak fel, de elvált onnan és a zsinórzaton felcsúszva összefogta azokat a kupola tövében, így nyílási rendellenességet idézett elő. A ragasztószalag valószínűleg a hajtogatás során a slider felhúzásával került a kupola tövébe.

Nyíláskor a ragasztószalag összefogta a zsinórzatot ezzel megváltoztatta a kupola formáját, repülési tulajdonságait. Szerencsétlen módon a kupola továbbra is egyenesen repült bár nagy mértékben süllyedt. Valószínűsíthető, hogy az ugró nem látta a hibát csak akkor amikor már elrakta a slidert. A kamerán ugyan látszik a hiba de annak más a látószöge, mivel az a bukósisakon volt. Valószínűleg a slidertől nem látta a hibát.

Amikor észrevette a hibát, megpróbálta korrigálni, kijavítani a kupola hibáját, majd elengedte a fékeket és levitte a kezeit, feltételezhetően a leoldó és kioldó párnákra. Nem ájult el és a mozdulatai alapján nem volt magatehetetlen. Hogy miért nem oldott le és miért nem nyitott tartalékernyőt, az nem ismert.

A tanúsító szervezet, aki tanúsította az ernyőt, a Légügyi Hatóságtól ugyan rendelkezett szervezeti engedéllyel, de a Cseh légügyi Hatóság és a Mars tájékoztatása szerint, azok az engedélyek, amivel megkérték a Magyar Hatóságtól az engedélyt, kizárólag Csehország területére és kizárólag Cseh tulajdonú a Mars által gyártott ejtőernyőkre érvényesek, tehát Magyarországon semmilyen típusú ejtőernyő javítására, hajtogatására vagy karbantartására nem jogosítja a személyeket. Hogy miként szereztek ennek ellenére tanúsító szervezeti engedélyt, a Légügyi Hatóság majd tisztázza.