Tisztelt ejtőernyősök!

A kaposújlaki baleset kapcsán közzétett tájékoztatásom kapcsán rengeteg pletyka látott napvilágot, így azt gondoltam, itt az ideje az egyenes beszédnek és a bizonyságoknak:

Azért kerülnek az írások a weboldalra, mert az jogilag más elbírálás alá esik, így az érintetteknek körülményesebb, hogy feljelentsenek.

Először is azzal kezdeném, hogy minden egyes leírt szavamért büntetőjogi felelősségem tudatában vállalom a felelősséget.

Amit leírtam, az nem úgy jött, hogy én kitaláltam, hogy miket írhatnék erről a szervezetről, hanem egy kirendelő végzés keretében, a rendőrség utasított, hogy mit kell kivizsgálnom. A szakértői vélemény nem egy önkéntes dolog, hanem végzésben jelölik ki a szakértőt és ez ellen fellebbezni sem lehet. Természetesen, mint kirendelt szakértő, minden egyes leírt szavamért büntetőjogi felelősséggel tartozom.

10 pontban adták meg a feladatokat, amiket ki kellet vizsgálnom. Ezek közül az egyik konkrétan az volt, hogy meg kell vizsgálnom, a tartalékernyő hajtogató „rigger” jogosításait és meg kell vizsgálnom a tanúsító szervezet és a benne dolgozók jogosításait, hogy az ugró ernyője, adminisztratív szempontból, alkalmas volt-e az ugrás végrehajtására. (Autóra lefordítva, volt-e érvényes műszakija?)

Azt, hogy ezek a jogosítások nem érvényesek, nem én állítom, hanem az okmányokat kiállító szervezet a Mars és a Cseh légügy együtt, hogy a papírjaik nem csak, hogy Magyarországon, hanem Csehországon kívül az egész világon SEHOL SEM ÉRVÉNYESEK. Erről természetesen a cseh légügy és a Mars által megírt állásfoglalás a rendelkezésemre áll, hiszen a szakértői munka nem véleményezésen, hanem kutatáson alapul.

Itt említeném meg, hogy egy másik kivizsgálás kapcsán ugyanezt nyilatkozta a Bolgár, a Horvát, a Szlovén, a Szlovák és Szerb légügyi hatóság is. Ezek az országok nem állítanak ki más országokra érvényes riggeri, master riggeri vagy oktatói papírokat.

A tájékoztatás, amit ide leírtam, nem jár semmilyen következménnyel, hiszen tájékoztatás. Ez azért van, hogy az ejtőernyősök tudják, hogy mi történik.

A rendőrség meg fogja vizsgálni a Hatósági engedély szabályosságát, ami nyilván nem lesz az, és a Hatóság meg fogja vizsgálni, hogy miként kérelmeztek karbantartói, tanúsítói szervezetei engedélyt olyan papírokkal, amik nem felelnek meg a törvényi követelménynek. Ezeknek a vizsgálatoknak viszont lesznek következményeik.

Hallottam azt is, hogy én „feljelentettem” valakit. Szívesen szembesülnék azzal, aki ezt állítja, mert egyszerűen hazudik.

Mindenki másnak is rendelkezésére állt az elmúlt 10 év, hogy egy nemzetközileg érvényes riggeri végzettséget szerezzen. A sok pletyka és mellébeszélés helyett javasolnám ennek a megszerzését és nem a másokra mutogatást, magyarázkodást. Ha ekkora nagy szaktekintélyek vannak köztünk, csak nem jelent gondot egy rendes riggeri papír megszerzése.

Tudomásom van arról, hogy többen megpróbálták a rendes riggerit, de egyszerűen megbuktak.

Tudomásom van arról, hogy egész egyszerűen megvették a Cseh „riggeri” és a Bolgár „Master riggeri” papírokat, egy egynapos kurzus keretében.

Csak az érthetőség kedvéért a riggeri tanfolyam: 2 hónap.

A Master riggeri jogosítás: 2 év riggeri gyakorlat, 1000 óra ejtőernyő-gyárban eltöltött gyakorlat és egy 2 hónapos amerikai tanfolyam után szerezhető meg.

A Cseh „Technik Padaku” nevű végzettség, pedig még csak nem is riggeri papír, hanem mint a neve mutatja a Cseh Mars gyárnak, egy belső technikusi papírja.

Az elmúlt 2 hónapban ugyanettől a szervezettől láttam olyan ernyőt ahol a fékzsinór nem volt átvezetve a slideren és láttam általuk varrt felszakadó hevedert nyílás közben egész egyszerűen szétszakadni. Mindezekről fotó és videófelvétel is készült.

Összefoglalva:

  • hazugságokat állítanak a saját végzettségükről,
  • pénzért vásárolják a papírjaikat és
  • megtévesztik, ergo hazudnak a hatóságnak csak hogy pénzt keressenek valamivel, amire nincs engedélyük.

Kíváncsi vagyok, hány embernek kell meghalnia, hogy ez megváltozzon?

A Hungary Skydive engedélyei a facebookon könnyedén elérhetőek és aki kíváncsi a papíromra, menjen nyugodtan utána.

A Német Ejtőernyős Szövetség, fel van ruházva hatósági jogkörrel, és az általa kiadott engedélyek mind az Unió és a JAR-on keresztül az összes olyan területre érvényesek a világon, ahol az amerikai légügyi szabályok érvényesek. Lehet érdeklődni náluk, az a hiteles, nem kell nekem hinni.

Akinek kérdése van hozzám vagy látni szeretné bármelyik papírt vagy épp a levelezést, amelyek igazolják a mondandómat, személyes találkozás keretében állok rendelkezésre, mert a közzététel sajnos sérti a „tisztelt” szervezetben dolgozó „Urak” személyiségi jogait.

Márk Zoltán
Nyomy